Wykład SKPT: O historii warszawskiego browarnictwa słów kilka

Wykład SKPT: O historii warszawskiego browarnictwa słów kilka

Zapraszamy na wykład organizowany przez Studenckie Koło Przewodników Turystycznych w Warszawie.

Odbędzie się 25 maja 2017 o godzinie 19:00 w Warszawie w klubokawiarni Jaś i Małgosia (aleja Jana Pawła II 57).

Zaczniemy w średniowieczu, a skończymy w połowie XX wieku. Postaramy się zlokalizować na mapie Warszawy kilkanaście, a może i kilkadziesiąt dawnych browarów. Od miniaturowych, przydomowych piwowarni, przez średniej wielkości browary do, jakbyśmy to dziś określili, potężnych koncernów. Sprawdzimy co naważono i co trzeba było wypić.  Ustalimy Ile kosztował cienkusz, a ile importowany porter. Pojawią się też odpowiedzi m.in. na te pytania:

Jakie piwa mogły być, za zgodą książęcą i królewską, sprzedawane w ratuszu Starego Miasta?
Jakie były różnice między piwem tłustym, dwuraźnym i szlacheckim?
Czy piwowarzy musieli być strażakami?
Dlaczego dzieciom na śniadanie podawano kiedyś regularnie piwną polewkę?
Dlaczego w ...XVI wieku reglamentowano zboże potrzebne do produkcji piwa?
Czy w połowie XVIII wieku piwowarstwo warszawskie, oprócz „lury”, praktycznie nie istniało?
Czy czasy pruskie naprawdę nauczyły „publiczność warszawską pić piwo lepsze niż je partolono po jurydykach”?
Gdzie są pochowani Wielcy warszawskiej sceny browarniczej?
Co i gdzie produkowano i pijano pod koniec XX wieku, a co w międzywojniu?
Co miał wspólnego największy warszawski browar z Polskim Zespołem Myśliwskim („Cyrkiem Skalskiego”) z czasów II Wojny Światowej?
Jakie skarby przekazali Warszawie po wojnie krewni stołecznych browarników?
Plus mnóstwo innych faktów, ciekawostek, zestawień i anegdot z okresu...600 lat!

Wykład poprowadzi przewodnik SKPT, Piotr Tomczyk